‘Gemeente past niet binnen signatuur vGKN’.
Per januari 2016 verlaat de Gereformeerde Kerk van Garderen het kerkverband van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN). De actuarius van de synode, ds. A. van Harten-Tip, deelde dit op 9 november 2015 mee.
De synode van de vGKN zag zich op 3 oktober 2015 genoodzaakt de preekbevoegdheid van de heer A.C.R. van Dorp, die de opleiding tot predikant volgde, in te trekken. De actuarius van de vGKN deelde mee dat de voorganger was gestopt met zijn opleiding, die hij volgde aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn. Daardoor voldeed hij niet langer aan de afspraken om voor het predikantschap bij de voortgezette Gereformeerde Kerken in aanmerking te komen.
De woordvoerder van de kerkenraad van de nu weer ‘gewone’ Gereformeerde Kerk van Garderen deelde mee dat het intrekken van de preekbevoegdheid ‘de laatste druppel’ was. De kerkenraad van Garderen was volgens hem al langer van oordeel dat die kerk eigenlijk niet binnen de signatuur van de vGKN past. Niet alleen ten opzichte van de geestelijke ligging, maar ook geografisch gezien was de afstand volgens hem te groot (de meeste kerken die tot het verband van de vGKN behoren liggen in het noorden, t.w. vooral in Fryslân). Achteraf betreurt de kerkenraad het dat hij zich in 2004 bij de vGKN heeft aangesloten. De voortgezette Gereformeerde Kerken ontstonden na diepgaande bezinning in 2004 omdat men grote bezwaren had tegen de koers en de vormgeving van de Protestantse Kerk in Nederland, en sloten zich als Gereformeerde Kerken daarom niet bij de PKN aan.
En nu?
Bij welk kerkverband de bijna vierhonderd leden tellende Gereformeerde Kerk van Garderen zich nu gaat aansluiten is nog niet bekend. Mogelijk zal men alsnog toetreden tot de Protestantse Kerk in Nederland, of aansluiting zoeken bij de Nederlands Gereformeerde Kerken, die omstreeks 1967 ontstonden als afscheiding van de vrijgemaakte Gereformeerde Kerken.
De ‘voortgezette Gereformeerde Kerken’ tellen nu nog zeven kerken (Assen, Boelenslaan-Drachtster Compagnie, Boornbergum-Kortehemmen, Frieschepalen-Siegerswoude, Harkema, Noordwolde (Frl.) en Noordwijk), die in totaal ongeveer 2.300 leden tellen.
‘Vijf kerken-overleg’
De vGKN voeren juist op dit moment gevorderde gesprekken met andere kerken over de erkenning van de ambten, zodat predikanten in elkaars diensten kunnen voorgaan. De vGKN hechten er aan dat haar predikanten een volledige en erkende theologische opleiding krijgen. Het overleg over de erkenning van de ambten wordt deels gevoerd in het ‘vijf kerken overleg’ van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKv), de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de vGKN.
Het ontstaan van de vGKN.
We zullen waarschijnlijk in januari 2016 nader ingaan op het ontstaan van de voortgezette Gereformeerde Kerken. De redactie van GereformeerdeKerken.info stelde over dat kerkverband in 2009 een informatief historisch overzicht samen, onder de titel Bewust zelfstandig, bewust afhankelijk, dat ter gelegenheid van het eerste lustrum door de vGKN werd uitgegeven.