Rehoboth Peins verkocht

Het voormalig gereformeerde evangelisatiegebouw ‘Rehoboth‘ aan de Dorpsstraat 49 in het Noord-Friese Peins is inmiddels verkocht.

Het interieur van Rehoboth te Peins.

In ons uitvoerig overzicht van de (voor-) geschiedenis van het evangelisatiegebouw konden we nog geen gebruik maken van interieurfoto’s. Door verkregen toestemming van de Stichting ‘Rehoboth’ te Peins en Makelaardij Van der Wal in Franeker kan dat nu echter wel.

Aan het interieur van het in 1913 gebouwde gereformeerde evangelisatielokaal ‘Rehoboth‘ valt vooral op de zorg die daaraan bij de bouw van het lokaal is besteed en later aan het onderhoud en de vernieuwing ervan.

Het voormalige evangelisatiekerkje ligt op een royaal stuk grond direct aan de rand van het dorp zonder lichtinval belemmerende omliggende bebouwing. De totale oppervlakte van de bij het lokaal behorende grond bedraagt 438 m².

Op de begane grond bevinden zich de entree met een hal ter grootte van ongeveer 10 m², een toilet, een trapopgang en een keukenblok. Het kerkzaaltje heeft een oppervlakte van ongeveer 55 m² waarin de kerkbanken en een orgel geplaatst zijn. Tegen de achtermuur van het lokaal staat de preekstoel en daar is ook een deur naar de ruin en een kleine berging aan de achterkant van het kerkje. Door de flinke ramen is er een goede lichtinval.

Op de eerste verdieping bevindt zich de galerij met onder andere een tweede orgel. De kerkzaal zelf heeft een breedte van 6,52 m en een lengte van tien meter. Het gebouwtje is voorzien van een uit rond 1999 daterende centrale verwarming.

Het kerkje is inmiddels verkocht.

De vraagprijs voor het gebouwtje bedroeg  € 99.500 k.k. Op 26 oktober 2018 konden belangstellenden een kijkje nemen, en daaruit vloeide verkoop voort. De verkoper, de ‘Stichting Rehoboth te Peins‘, had al duidelijk gemaakt niet elk toekomstig gebruik toe te staan: ‘Een casino of iets dergelijks zie ik niet zitten. Daarvoor zullen we het niet verkopen’, verklaarde voorzitter Van der Schee onlangs.

Bron: Makelaardij Van der Wal, Franeker.

De opbrengst van de verkoop gaat naar zendingswerk, evangelisatieprojecten en het Nederlands Bijbelgenootschap.

(Met dank aan de Stichting Rehoboth te Peins en Makelaardij Van der Wal te Franeker. )