Abraham Kuyper achterna in ‘Varia Americana’

Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit, het Archief- en Documentatiecentrum te Kampen en Uitgeverij Bert Bakker te Amsterdam organiseren de presentatie van het boek Varia Americana. In het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten van dr. George Harinck.

Tijdens dezelfde bijeenkomst is er ook een preview van de televisiedocumentaire Varia Americana. Presentatie en preview vinden plaats op maandag 9 mei 2015 vanaf 14.45 uur in het Auditorium van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.

Historicus George Harinck reist in het boek Varia Americana in het spoor van dr. Abraham Kuyper door de Verenigde Staten. Kuyper bezocht dat land in 1898 en bewonderde het om zijn burgerlijke vrijheden en om de publieke rol van religie, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhingen. Maar onderweg stuitte hij ook op de macht van de dollar in de politiek, de oppervlakkigheid van de godsdienst en de spanning tussen blanken en zwarten.

VU Varia

Kuyper bereisde de Oostkust, bezocht de president in het Witte Huis en bezocht de Nederlands-Amerikaanse kolonies in Michigan en Iowa. George Harinck volgt zijn spoor, belicht Kuypers indrukken en vraagt zich af hoe diens beeld van de Verenigde Staten zich verhoudt met het land anno 2016.

Het boek Varia Americana is geschreven bij de gelijknamige documentaire waarin Harinck Kuyper nareist, en die vanaf 11 mei vier woensdagavonden wordt uitgezonden door IKON-EO op NPO2 om 20.30 uur. Deze documentaire is gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat van ICU Documentaries.

(Mededeling van het Historisch Documentatie Centrum van de Vrije Universiteit  te Amsterdam).