Herdenking begrafenis dr. A. Kuyper

Op 12 november 2020 is het precies 100 jaar geleden dat dr. A. Kuyper (1837-1920) werd begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Het graf van dr. A. Kuyper (1837-1920) op Oud Eik en Duinen te Den Haag (foto: Bert Lever).

Om dit te markeren verschijnt de bundel Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist,  universiteitsstichter en staatsman, onder redactie van Ab Flipse, universiteitshistoricus aan de Vrije Universiteit, en Bert Lever, die voorzitter is van Terebinth, Stichting voor Funerair Erfgoed.

In het Kuyperjaar 2020 wordt Abraham Kuyper op tal van manieren herdacht, waarbij aandacht is voor allerlei aspecten van zijn leven en werk. Bij een herdenking een eeuw na zijn dood is – zo deelt Geheugen van de VU mee – het gepast ook in het bijzonder stil te staan bij zijn overlijden en teraardebestelling. In de bundel Abraham Kuyper en de dood staat het einde van Kuypers veelbewogen leven centraal: zijn begrafenis en graf en de manier waarop hij werd en wordt herdacht. Ook wordt gekeken naar de manier waarop Kuyper gedurende zijn leven werd geconfronteerd met de dood.

Het boekje ter gelegenheid van de herdenking van Kuypers begrafenis.

Boekpresentatie en herdenkingsbijeenkomst zullen plaatsvinden op 12 november op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag, waarbij een herdenkingswoord zal worden gesproken namens de VU-Vereniging en namens het Dr. Abraham Kuyperfonds. De redacteuren van de bundel spreken over de begrafenis en het graf van Kuyper, en het eerste exemplaar van de bundel zal worden overhandigd aan Kathleen Ferrier, voorzitter van de Commissie Kuyperjaar. Rondom Kuypers graf zal een herdenkingscermonie plaatsvinden.

Vanwege de corona-restricties is er slechts ruimte voor een beperkt aantal genodigde gasten. Deze activiteit is onderdeel van het Kuyperjaar van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

  • Ab Flipse en Bert Lever (red.),¬† Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, universiteitsstichter en staatsman. Amstelveen,¬† Eon Pers, 2020, 48 pp.,¬† ISBN 978 90 77246 93 1