De oude gereformeerde kerk aan de Kerkstraat in Monnickendam – die in 1966 buiten gebruik gesteld werd door nieuwbouw elders – staat voor € 850.000 te koop.
Sinds de buitengebruikstelling in 1966 werd de kerk bewoond en door de bewoner ingericht als bewaarplaats van heiligenbeelden. Omdat de bewoner onlangs overleed kwam de voormalige kerk te koop te staan. De kerk is van binnen en van buiten verwaarloosd, maar de bouwkundige staat is goed, zegt de makelaar.
Hoe de kerk er kwam.
De Gereformeerde Kerk te Monnickendam werd op 10 juli 1889 geïnstitueerd vanuit de Doleantie als ‘Nederduitsche Gereformeerde Kerk’. Aanvankelijk kerkte men in particuliere woningen, en vanaf 1889 in een klein (gekocht en als kerk aangepast en ingericht) gebouwtje in de Kerkstraat, maar toen de eerste predikant, ds. U. Faber (1862-1946) op 2 november 1894 intrede deed merkte men al gauw dat de kerk vergroot of vervangen zou moeten worden. Het resultaat van de vergadering van manslidmaten was nieuwbouw op een aan de kerk geschonken stuk grond aan de Schoolsteeg (later Schoolstraat genoemd).
De kerk gebouwd.
De kerkenraad besloot dus tot nieuwbouw en de Vereeniging ‘De Kerkelijke Kas’ – die namens de kerkenraad de stoffelijke zaken van de kerk behartigde – vroeg een bouwvergunning aan, die op 10 juli 1894 afgegeven werd. Aan Trijntje Sluis viel de eer te beurt ‘de eerste steen’ voor de nieuwe kerk te leggen op 25 september 1894. De tekst op de gedenksteen vermeldde als tekst Ezra 3 vers 11: “En zij zongen bij beurten, met den HEERE te loven en te danken, dat Hij goed is, dat Zijn weldadigheid tot in eeuwigheid is over Israël. En al het volk juichte met groot gejuich, als men den HEERE loofde over de grondlegging van het huis des HEEREN“.
De kerk in gebruik genomen.
De nieuwe kerk aan de zeer smalle Schoolsteeg kon al op 19 december 1894 in gebruik genomen worden, in een kerkdienst die onder leiding stond van ds. Faber. Zijn preek bij die gelegenheid was naar aanleiding van psalm 126 de verzen 1 tot 4 (waar het ging over ‘de wonderbare verlossing van het volk Israël uit de Babylonische ballingschap, biddende dat Hij Zijn werk volbrengen wil’): “Als de HEERE de gevangenen Sions wederbracht, waren wij gelijk degenen die dromen. Toen werd onze mond vervuld met lachen, en onze tong met gejuich; toen zeide men onder de heidenen: De HEERE heeft grote dingen aan dezen gedaan. De HEERE heeft grote dingen bij ons gedaan; dies zijn wij verblijd. O HEERE, wend onze gevangenis, gelijk waterstromen in het zuiden“.
Opstandingskerk (1966).
In 1966 werd de kerk buiten gebruik gesteld en werd op 28 oktober dat jaar de nieuwe gereformeerde Opstandingskerk aan de Graaf Willemlaan 1 in gebruik genomen, die nog steeds dienst doet als protestantse kerk te Monnickendam.
Wat er nu met de oude kerk in de Schoolstraat gaat gebeuren is nog niet bekend. De kerk zelf is geen monument, maar de omgeving is beschermd stadsgezicht, waar de nieuwe eigenaar uiteraard rekening mee moet moet houden.