De protestantse, voormalig gereformeerde Petruskapel aan het Plein 1940-1945 te Dordrecht staat te koop voor een bedrag van € 475.000.

De kapel werd al jaren lang bedreigd door sluiting. In mei 2000 werd in de Petruskapel een gemeenteavond gehouden waar door de gereformeerde Kerkenraad Algemene Zaken het een en ander werd meegedeeld over de toekomst van de gereformeerde kerkbouwen, de Wilhelminakerk en de Petruskapel. Het was de bedoeling, zo deelde men mee, dat na de verbouwing van de Wilhelminakerk ook de kerkgangers van de Petrakapel daar zouden gaan kerken. “Vraagt u zich dan af wat er met de Petruskapel gaat gebeuren, nou die gaat in 2002 gewoon dicht”. Dat kwam er echter niet van.
In de jaren daarna was de vraag of de Petruskapel open kon blijven ‘een jaarlijks terugkerende zorg van de wijkkerkenraad’. De Petruskapel is gelokaliseerd ‘op de Staart’, een in het begin van de twintigste eeuw opgetrokken woonwijk die aan de zuidkant geflankeerd wordt door de Wantij en aan de noordkant door de Merwede. De wijk dankt zijn opvallende naam aan zijn langgerekte vorm, die doet denken aan de staart van een dier.
Hoe de Petruskapel er kwam.

Door de forse bevolkingsgroei in de buurt en daardoor de toename van het aantal gereformeerde gemeenteleden werd, na jarenlang gebruikt te hebben gemaakt van onder meer de gereformeerde Wilhelminakerk, in 1955 voor het eerst nagedacht over de bouw van een kerk op ‘De Staart’ zelf. Er was daar grote behoefte aan het kunnen bijwonen van kerkdiensten in het eigen stadsdeel, in plaats van gebruik te blijven maken van bijv. de Wilhelminakerk.
Toch konden vanaf 1956 – toen de Petruskapel er nog niet was – ook gereformeerde kerkdiensten gehouden worden in de Bakovenbouw. Vier gemeenteleden die daar werkten kregen het voor elkaar dat de kantine van de Bakovenbouw voor gereformeerde kerkdiensten gebruikt mocht worden. Maar ondertussen werden wel plannen gemaakt voor de bouw van een eigen plaats van samenkomst aan het Plein 1940-1945. Tot 1958 bleven de diensten echter geconcentreerd in de Bakovenbouw.

Vooruitlopend op de bouw van een kerk ging de burgerlijke gemeente in augustus 1958 akkoord met de bouwplannen van een vergaderlokaal met 220 zitplaatsen. De kerk zou er later naast komen. Die kwam er echter niet. Het ‘vergaderlokaal’ werd de Petruskapel.
Architect J. de Gruijter was gevraagd een ontwerp te maken, wat hij in zijn vrije tijd ‘om niet’ deed. Het lukte hem een fraai gebouw neer te zetten met weinig middelen. Na jaren van voorbereiding werd op 8 november 1958 de eerste steen gelegd door legerpredikant ds. M.G. Ton (1923-2007). Hij zei te hopen dat de kerk ‘een belangrijke rol zou vervullen in de levens van velen en dat de Petruskapel een plek zou vormen waar een ieder geholpen, getroost en gesterkt zou kunnen worden’.

De verdere bouw verliep vlot en op 23 december 1958 werd de Petruskapel officieel in gebruik genomen. De eerste dienst werd geleid door ds. S. Wouters (1902-1974) met een preek over de belijdenis van Petrus: ‘Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God’ (Mattheus 16 vers 16). De bouw kostte ongeveer fl. 50.000.

Twintig jaar later werd het gebouw uitgebreid met twee bijeenkomstruimtes, een pantry, toiletvoorzieningen en een ruime hal. Daardoor kon voorzien worden in de groeiende behoefte van de gemeenteleden om samen te komen.
Later werd de Petruskapel via een wijkkerkenraad verbonden met de gereformeerde Wilhelminakerk aan de Blekersdijk.
Een pioniersplek in 2022.
In 2022 werd in de Petruskapel een zgn. pioniersplek ‘Jong Dordt’ gevestigd. Het doel was ‘kwetsbare jongeren te bereiken die niet of nauwelijks bekend zijn met kerk en geloof’. Er worden bovendien momenteel nog steeds kerkdiensten gehouden.

En nu…
Nu staat de Petruskapel te koop. De wijkkerkenraad deelde de redactie van GereformeerdeKerken.info desgevraagd mee dat “het besluit over de Petruskapel na lang overleg en beraad in de gemeente – veel praten met leden en overleggen in en met de kerkenraad – genomen is. Zo’n besluit, hoe weloverwogen we dat ook hebben genomen, geeft pijn bij gemeenteleden”.
Er is – deelde een ander ons mee – nog geen besluit genomen over de vraag wanneer de laatste dienst gehouden zal worden. Daarover later ongetwijfeld meer.
(Met dank aan de heer Jaap Luinstra voor de tip over de verkoop van de Petruskapel).