“70 jaar kerkgebouw Immanuël – ‘God met ons’, velen hebben dat zo ervaren”.
De protestantse, voormalig gereformeerde Immanuëlkerk aan de Lange Boonestraat te Maassluis werd zeventig jaar geleden in gebruik genomen.
“Op woensdag avond 1 september 1954 strooide de kerkklok van de Immanuëlkerk, voor het eerst, haar stemmige klanken uit over heel Maassluis, als roep voor de inwijdingsdienst”. Ds. K.W. Dercksen (1903-1973) las een gedeelte uit Exodus 33, 17: “En de Here zeide tot Mozes: Ook deze zaak, waarover gij gesproken hebt, zal ik doen, omdat gij genade in Mijn ogen gevonden hebt en Ik u bij name ken”. Ds. Dercksen merkte op dat niet datgene wat men ziet, doch wat men hóórt het belangrijkste is: ‘Wie oren heeft om te horen, luistere naar de boodschap, die in deze Immanuëlkerk wordt verkondigd’.
Organist Koos Bons liet van zich horen met de orgelsolo: Toccata et Fuga d-moll van Johann Sebastian Bach.
“Enkelen onder ons kunnen zich de vele inspanningen herinneren, die zijn verricht om de Immanuëlkerk te bouwen op de plaats van de Noorderkerk”: Nadat op landelijk niveau op 17 juni 1892 in Amsterdam (link) besloten werd dat de twee gereformeerde stromingen, die uit Afscheiding en Doleantie, samen De Gereformeerde Kerken in Nederland zouden gaan vormen, kwam men in Maassluis echter pas tweeëndertig jaar later tot een volledige samenvoeging en bleef men dus tussen 17 juni 1892 en 1 maart 1924 in Maassluis nog twee Gereformeerde Kerken houden: De Gereformeerde Kerk te Maassluis A (uit de Afscheiding) en De Gereformeerde Kerk te Maassluis B (uit de Doleantie).
Op voorstel van ds. F.W.H. Bramer (1879-1938) besloot men in 1924 de twee bestaande gereformeerde kerkgebouwen een nieuwe naam te geven: de Nieuwe Kerk werd sindsdien Noorderkerk genoemd en de kerk aan het Groeneveld (aan de Sluispolderkade) werd Zuiderkerk genoemd.
De kerkelijke gemeente groeide zodanig, dat de kerkelijke gemeente vanaf 1920, met haar twee kerken, ongeveer zeshonderd zitplaatsen te weinig had en werden plannen gemaakt om de Noorderkerk uit te breiden. Maar uiteindelijk werd besloten een derde kerk te bouwen waarvoor bijna 3.000 m² grond aan de Fenacoliuslaan gekocht werd, waarvoor ongeveer fl. 10.000 betaald werd. Maar de crisisjaren ’30 gooiden roet in het eten en gebouwd werd er niet.
Op 18 maart 1943 bombardeerden de geallieerden een raffinaderij in Maassluis, maar het grootste deel van de bommen viel in het centrum van de stad. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven en werden veel huizen zwaar beschadigd. Ook de Noorderkerk bleef niet gespaard en brandde geheel uit…
Op ongeveer dezelfde plaats werd later de Immanuëlkerk gebouwd, die zoals gezegd op 1 september 1954 in gebruik genomen werd.
Voor velen is de Immanuëlkerk een prachtig gebouw, met haar karakteristieke achthoekige vorm, een voorbeeld van kerkenbouw uit de naoorlogse ‘wederopbouw,’ de dertien prachtige unieke gebrandschilderde ramen van Cornelis Berg, haar landelijk bekende akoestiek, het schitterende belangwekkende Seifert orgel als tijddocument, met haar mogelijkheden van bijeenkomsten voor zeven dagen in de week.
Van buiten is de Immanuëlkerk een imposant bouwwerk; van binnen heeft het een uitstraling van intimiteit. “Het is voor velen een bedehuis, waar de kerkbezoeker, zijn of haar hoogste gevoelens, vreugde, verdriet en troost beleven en hebben beleefd. Goed om bij dit jubileum stil te staan”, zo schrijft de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente Maassluis op 28 augustus 2024.