Erfgoedcentrum Kuyper in Maassluis geopend

Op zaterdagochtend 20 januari 2024 werd in het centrum van Maassluis, aan de Hoogstraat 11, het Erfgoedcentrum Abraham Kuyper geopend. Samen met burgemeester Gregor Rensen van Maassluis verrichtte de vice-voorzitter van het Erfgoedcentrum Abraham Kuyper (Arco Hofland) de openingshandeling.

Het Erfgoedcentrum Abraham Kuyper aan de Hoogstraat 11 te Maassluis.

Dr. Abraham Kuyper (1837-1920) kwam oorspronkelijk uit Maassluis. “Enkele jaren geleden werd zijn honderdste sterfdag herdacht in de Grote Kerk van Maassluis, er is een standbeeld in de stad opgericht en er is een plaquette bij de plaats van het geboortehuis van Kuyper aangebracht; maar men vond dat in Maassluis eigenlijk ook een Erfgoedcentrum gerealiseerd moest worden om de visie van Kuyper op de samenleving beter naar voren te brengen”, zei de coördinator van het Erfgoedcentrum, Ton Sels.

Kuyper kwam oorspronkelijk uit Maassluis. Dit jeugdboekje vertelt daarover.

De vice-voorzitter van het Erfgoedcentrum herinnerde er aan dat Kuyper een krant oprichtte, De Standaard, dat hij opkwam voor de (gereformeerde) ‘kleine luyden’, een universiteit op gereformeerde grondslag oprichtte (de Vrije Universiteit te Amsterdam), en stichter was van de eerste politieke partij in ons land (de gereformeerde ‘Anti-Revolutionaire Partij’). Ook was hij staatsman en minister-president. “We hebben veel te danken aan de wijze waarop Kuyper zijn visie op de samenleving tot stand bracht”, zei Ton Sels.

De openingshandeling werd verricht door burgemeester Gregor Rensen (links) en vice-voorzitter Arco Hofland.

Het Erfgoedcentrum Abraham Kuyper in Maassluis kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het is een debatcentrum, een inspiratiecentrum, op maandag 22 januari werd een lezing gehouden door Johan Snel over Kuyper als journalist, er is een stadswandeling over Kuyper opgezet, en in maart wordt in het Centrum een lezing over Kuyper gehouden door de voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit.

Toen Kuyper, ‘de klokkenist der kleine luyden’, na zijn  minister-presidentschap weer eens in Maassluis was, had hij gezegd dat hij in Maassluis gevormd was ‘en daarom is het goed in de stad een Erfgoedcentrum Abraham Kuyper te hebben’,