Digitale ‘Mr. H. Boslezing’ door Agnes Amelink

‘Protestantse leescultuur in de schaduw van Abraham Kuyper’.

De bekende journalist Agnes Amelink, onder meer bekend van haar bestseller De gereformeerden, verzorgt dit jaar de jaarlijkse Mr. H. Boslezing, aldus deelt Wim Berkelaar van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme mee.

H. Bos Kzn (1881-1970). Foto: VU.

Deze lezing werd in 2000 ingesteld en vernoemd naar de gereformeerde bibliofel en Vrije Universiteit-bestuurder mr. Henderikus Bos Kzn (1881-1970) De titel van Amelinks lezing luidt: ‘Ik had een meisje lief – en andere protestantse bestellers. Twintigste-eeuwse protestantse leescultuur in de schaduw van Abraham Kuyper’.

“Protestanten staan bekend als mensen van het Woord, met een sterk talige onderlinge cultuur. Boeken maken daarvan een belangrijk onderdeel uit. Vaak gaat de aandacht daarbij vooral uit naar de theologie en de stevige kost die op jeugd- en mannenverenigingen op de agenda stond. Veruit de meeste protestanten lazen echter in hun spaarzame vrije uren heel andere boeken: streekromans, bekeringsverhalen, gedichtenbundels”.

Agnes Amelink schreef onder meer ‘De gereformeerden’.

Protestantse boekcultuur staat centraal.

Die populaire protestantse boekcultuur staat in deze lezing centraal. Wat lazen gelovige protestanten over liefde en relaties? Bijvoorbeeld in romans van Nelly van Dijk-Has (1891-1972), Jos van Manen-Pieters (1930-2015) of A.M. de Moor-Ringnalda (1906-1999). Hoe kwam het gezinsleven eraf bij Trouws columnist A.J. Klei (1924-2008)? Is de romantische liefde ook bezongen door een dichteres als Nel Benschop (1918-2005)? We concentreren ons op bestsellers uit de tweede helft van de twintigste eeuw, maar een snufje Abraham Kuyper zal in het Kuyperjaar 2020 niet ontbreken.

Lezing is digitaal te volgen.

De lezing vindt plaats op woensdag 16 september 2020 om 15.00 uur, maar niet in de kerkzaal op de 16e etage van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, zoals op website van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de VU staat vermeld.

In verband met de Corona-maatregelen heeft de Vrije Universiteit namelijk vrijwel alle openbare presentaties verboden, vandaar dat men,  als men de lezing live wil volgen, op deze link  kan klikken. Daarop is nu nog niets te zien, maar woensdagmiddag zal de lezing van Agnes Amelink daar gevolgd kunnen worden. De lezing zal overigens daarna nog enige tijd op de VU-website blijven staan en zal ook op Youtube te volgen blijven.