Orgel Kollumerzwaag geheel gereviseerd

Mense Ruiter Orgelmakers hebben van januari tot en met oktober 2021 groot onderhoud verricht aan het orgel van de gereformeerde Grutte Tsjerke in het Friese Kollumerzwaag.

Het orgel in de ‘Grutte Tsjerke’.

De drie klavieren zijn gereviseerd, het pijpwerk is schoongemaakt en de intonatie, de klank van het orgel, is geheel gecorrigeerd. Dit laatste was noodzakelijk, omdat in de loop van de tijd een en ander aan het kerkgebouw is aangepast, waardoor de akoestiek van de kerk sterk is veranderd. “Het orgel klinkt na het groot onderhoud als nooit tevoren. Het instrument mag zich in Noardeast-Fryslân tot de topinstrumenten rekenen”. Het gereviseerde orgel werd op jl. 26 november 2021 opnieuw in gebruik genomen.

Het orgel en de geschiedenis van de restauratie ervan