Orgel GK Sexbierum gaat naar GerGem in Veen

Het orgel van de op 31 oktober 2021 buiten gebruik gestelde gereformeerde kerk ‘De Terskflier‘ [‘De Dorsvloer’] in het Friese Sexbierum is gekocht door de Gereformeerde Gemeente in het Noord-Brabantse Veen. Op 2 februari 2024 wordt het instrument in de kerk aan de Mussentiend te Veen in gebruik genomen.

Het orgel zoals het er in de Gereformeerde Kerk te Sexbierum uit zag (foto: Reliwiki).

Bij die gelegenheid wordt het gerestaureerde Friese orgel bespeeld door de organisten Dick den Engelsman en Herman den Hollander; zij adviseerden de kerkenraad van Veen bij de aanschaf van het orgel. Het instrument komt in de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente, die in oktober 2023 in gebruik genomen werd. De door orgelbouwer Pels & Van Leeuwen uitgevoerde restauratie van het Sexbierumse Bakker-Timmenga pijporgel – in 1911 gebouwd – was toen echter nog niet gereed, zodat men zich in Veen nog even moest behelpen.

Het orgel uit Sexbierum werd gekocht omdat het in de oude kerk van de GerGem te Veen in gebruik zijnde Valckx en Van Kouteren orgel minder draagkracht had dan nodig was voor de begeleiding van de kerkzang in de nieuwe kerk. Het met één stem uitgebreide – nu twintig stemmen tellende – orgel uit Sexbierum is namelijk een mechanisch orgel met meer draagkracht en geschikter voor de samenzang in de nieuwe kerk.

Zo ziet het orgel er uit nu het in Veen geplaatst is (foto: Dick den Engelsman).

De orgelbouwer demonteerde het orgel uit Sexbierum in maart 2022 en begon daarna in april 2023 in de werkplaats in Rosmalen met de restauratie. Vervolgens werd het instrument in de nieuwe kerk in Veen weer opgebouwd. Oorspronkelijk was de kleur van het orgel bruin, maar een specialistisch schildersbedrijf zette er een zwarte kleur op en bracht ook het bladgoud aan. Het orgel doet overigens al vanaf 17 december 2023 dienst in de nieuwe kerk te Veen.