Momenteel is men in Rotterdam bezig te bezien wat er gebeuren moet met de protestantse (voormalig gereformeerde) Alexanderkerk aan de Springerstraat, die op 22 maart 1967 als gereformeerde Verrijzeniskerk in gebruik genomen werd onder leiding van ds. P. Riemersma (1920-2016).
In 2015 herdacht de Gereformeerde Kerk te Rotterdam-Alexanderstad het 50-jarig jubileum van het kerkgebouw. Een prachtig gedenkboek werd uitgegeven: Jubileumboek 50 jaar Verrijzeniskerk Alexanderpolder. Niet lang daarna – op 14 februari 2016 – fuseerde de Gereformeerde Kerk met de gemeente van de Hervormde Immanuëlkerk in de Berlagestraat, in dezelfde wijk. Die kerk werd in dezelfde viering officieel buiten gebruik gesteld. De Verrijzeniskerk is sindsdien het enige kerkgebouw van de gefuseerde PKN gemeente.
Een week na de fusie met de hervormde gemeente, op 21 februari 2016, werd het kerkgebouw aan de Springerstraat opnieuw feestelijk in gebruik genomen met de nieuwe naam Alexanderkerk.
Twee commissies.
De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Alexanderkerk Rotterdam benoemde eind 2023 twee commissies die een studie moesten maken van de mogelijkheden met betrekking tot het toekomstig gebruik van de Alexanderkerk. Enerzijds was er de Commissie Toekomst die in oktober 2023 met haar Adviesrapport kwam, en anderzijds was er de Commissie Gebouwen, die in december 2023 haar Adviesrapport publiceerde.
* Adviesrapport Commissie Toekomst (oktober 2023).
De opdracht van de Commissie Toekomst was ‘om een realistische visie te ontwikkelen op de toekomst van de gemeente van de Alexanderkerk. Dat betekent: accepteren dat de gemeente een vergrijzende gemeente is. De vergrijzing en de afname van het aantal leden zal de komende jaren verdergaan’.
Hoewel de gemeenteleden de zondagse vieringen en de onderlinge contacten in pastoraat en activiteit in hoge mater waarderen, zorgen de vergrijzing en het teruglopende ledental voor een vermindering van de inkomsten en voor ‘te veel werk op te weinig schouders’. Volgens de Commissie Toekomst is er ‘geen toekomst’ voor de gemeente van de Alexanderkerk ‘zoals die nu georganiseerd is’.
De Commissie noemde een drietal mogelijke scenario’s voor de toekomst, en voorzag die van een omschrijving: (1) de gemeente blijft als zelfstandige gemeente in het huidige gebouw van de Alexanderkerk – hoewel men daarbij vooral wijst op het gebrek aan vrijwilligers als men voor dit scenario kiest; (2) de gemeente blijft zelfstandig zonder eigen gebouw en huurt ruimte(s) in het Lage Land (een wijk in het stadsdeel Alexanderstad); en (3) er komt een fusie met een andere gemeente, maar er blijft een eigen, gehuurde vierplek in het Lage Land.
Advies van de ‘Commissie Toekomst’.
De Commissie koos unaniem voor mogelijkheid 2, wat inhoudt de sluiting van de Alexanderkerk en het huren van een ruimte in het Lage Land. Men meent dat dit scenario op korte termijn kan worden gerealiseerd, wat volgens haar ook nodig is.
Op grond van deze keuze – zo meent de Commissie – kan de gemeente naast de kerkelijk werker een eigen (parttime) predikant beroepen. ‘De kerkdiensten zijn gericht op ouderen. Voor kinderen en jongeren zijn er geen aparte activiteiten. Er kunnen nieuwe vormen van vieren gezocht worden die passen bij de gemeente’. Hoewel er steeds meer ouderen komen en steeds minder vrijwilligers die hen kunnen bezoeken, zal het pastoraat desondanks in afgeslankte vorm doorgang kunnen vinden. Omdat er in dit geval geen eigen gebouw meer beschikbaar is, zal steeds moeten worden bekeken of en wanneer er ruimte is voor de eigen activiteiten in de gehuurde ruimte.
* Adviesrapport Commissie Gebouwen (december 2023).
De opdracht van de Commissie Gebouwen was om advies uit te brengen over het onroerend goed, met andere woorden over de Alexanderkerk als gebouw. Het advies verscheen in december 2023. Men begint in het rapport met op te merken dat de Alexanderkerk verouderd is en om ingrijpende onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen vraagt. Onderhoud en verhuur vragen de inzet van veel vrijwilligers, die ‘niet meer in voldoende mate aanwezig zijn’.
De Commissie beschreef in haar rapport een vijftal verschillende situaties: (1) de Alexanderkerk handhaven; (2) de Alexanderkerk haalbaar renoveren; (3) De Alexanderkerk herontwikkelen; (4) De Alexanderkerk verkopen, maar de kerkelijke gemeente blijft in de wijk; (5) De Alexanderkerk verkopen, maar de kerkelijke gemeente wordt opgeheven. In het rapport worden van elk van deze vijf situaties de voor- en nadelen beschreven.
Advies van de ‘Commissie Gebouwen’.
Uiteindelijk heeft de Commissie Gebouwen unaniem gekozen voor situatie 3, d.w.z. de Alexanderkerk herontwikkelen, met ook de mogelijkheid van een kerkruimte in het gebouw: “De kerk blijft in de Alexanderpolder beschikbaar. De Protestantse Gemeente Alexanderkerk krijgt nieuw elan door in een nieuw, kleiner en modern gebouw verder te kunnen gaan”. Ook zijn de onderhouds- en energiekosten in een nieuw gebouw veel lager zijn en behoeven minder vrijwilligers te worden ingezet.
De mogelijkheid van herontwikkeling kwam overigens al eerder aan de orde, maar het bleek dat dit de afgelopen jaren financieel onhaalbaar was. Men heeft nu contact gelegd met een andere ontwikkelaar, waaruit blijkt dat ‘er wel degelijk een (ook financieel) haalbaar ontwikkelingsplan mogelijk is. Dat lukt door een andere aanpak’. Tijdens het ‘vaak langdurige traject’ van herontwikkeling zal elders in de wijk een vervangende ruimte moeten worden gehuurd. De ontwikkelaar gaf aan dat het mogelijk is een complex met woonzorgappartementen te realiseren op de kavel met de mogelijkheid van een kleine kerkzaal en enkele nevenzalen.
De beslissing van de kerkenraad.
Het is uiteraard aan de kerkenraad – gehoord de gemeenteleden – te beslissen over de vraag voor welke mogelijkheid gekozen wordt.
De adviezen van de bovengenoemde commissies werden tijdens de gemeenteavond van jl. 14 februari 2024 aan de gemeenteleden gepresenteerd. Daar werd ook het ‘voorgenomen besluit’ van de kerkenraad behandeld en vervolgens door hem ingetrokken. Ook werd een nieuw ‘voorgenomen besluit’ in het vooruitzicht gesteld. Dit zal binnenkort tijdens een gemeenteavond worden behandeld. We hopen daarop t.z.t. terug te komen.