Laatste dienst in de Julianakerk te Sassenheim.
Op zondag 14 april 2024, ‘s ochtends om 10 uur, werd in de goed bezette protestantse (voormalig gereformeerde) Julianakerk in Sassenheim de laatste kerkdienst gehouden.
De dienst stond onder leiding van ds. Marius van Duijn. Aan de dienst werkten verder meer de organisten George Germans en Ad de Joode, en medewerking werd verleend door Canticum Vocale, een meerstemmig koor met een breed kerkelijk repertoire. De ouderling van dienst was Jaap Kruik.
Het intochtslied was psalm 93: ‘De Heer is Koning, Hij regeert altijd’. Verder werden in de dienst onder meer gezongen Lied 275 (‘Heer onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig’), psalm 84 (‘Welzalig die uit Uw kracht leeft, die naar Uw tempel zich begeeft’) en tijdens het ‘Afscheid van het kerkgebouw’: ‘Een deur gaat dicht vandaag’. Ook werden door het koor liederen ten gehore gebracht. De lezingen waren uit Micha 4 vers 1 tot 5 (over het komende Vrederijk) en uit Johannes 21 vers 15 tot 25 (Jezus spreekt met Petrus), waarna het koor zong ’God gaat mee’.
Voor het verdere verloop van de laatste dienst verwijzen we naar de Orde van Dienst.
Rondom de tafel.
Aan het begin van de dienst werd een woord ‘Rondom de tafel’ gesproken, waarin onder meer gezegd werd: ‘Vandaag, nu we hier voor het laatst bijeen zijn, uiten wij onze dankbaarheid. Op deze plek, waar mensen zijn gezegend, waar wij afscheid hebben genomen van wie ons lief waren, waar wij werkten, schouder aan schouder, jong en oud, goed en fout, in Gods genadige nabijheid’.
De verkondiging.
Thema voor de preek was: ‘Het houdt niet op’. De predikant begon met de vraag van een winkelier: ‘Hoe vertel ik mijn klanten dat ik ermee stop?’ Je kunt een briefje ophangen: ‘Aan alles komt een end, daarom sluiten we de tent’. Of ‘We zijn uitverkocht’.
Maar hoe sluit je een kerk? Een vraag die bij ons in Sassenheim lang besproken werd. Wij zijn trouwens de eersten niet: soms kwam er een nieuwe kerk in plaats van de oude. Maar bij ons waren het verdrietige omstandigheden: de schouders worden smaller, het vermogen wordt te klein, en de beslissing werd genomen: de deur gaat dicht. En dat doe je in stijl. Met een eredienst, met woorden die we vandaag meekrijgen vanuit het Johannesevangelie. Daarin is geen sprake van het afscheid van Jezus door Zijn hemelvaart, zoals in de andere evangeliën. Johannes lijkt te willen zeggen: ‘Jezus blijft erbij! Hij neemt geen afscheid. Het houdt niet op! God houdt niet op. Jezus blijft erbij’. Waar Hij is, daar is op een of andere manier de Kerk.
Na de maaltijd kwam de vraag van de liefde aan de orde: ‘Petrus heb je mij waarlijk lief?’ Die vraag speelt haar eigen spel jegens ons. Wat is de kerk? Wat is de ziel van deze gemeenschap? Zit die in de stenen? In het gebouw dat een eeuw oud werd? Of zit het in de liefde, die altijd vorm en inhoud vindt, de liefde tot God, tot Jezus en de liefde naar elkaar en tot de mensen om ons heen? De Kerk zijn wij met alle aandacht voor elkaar. Hoe doen we dat in de toekomst? Als we Jezus liefhebben dan is er ook dán de zorg voor elkaar. Dat houdt niet op.
‘Toen je jong was deed je zelf je gordel om, ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt, zal een ander je grijpen, je gordel om doen en je brengen waar je niet heen wilt’, zei Jezus tegen Petrus. Maar ook dan zul je van waarde zijn. Het gaat op een andere manier verder.
Een ander zal je gordel om doen; spannende woorden. De kerk is oud geworden, zeker in West-Europa. Er zijn weliswaar nieuwe geloofsgemeenschappen gekomen, pioniersplekken, nieuwe kringen zijn ontstaan, sommige haalden niet eens het eerste lustrum omdat de subsidie ophield of het vuur doofde.
Hier bij ons geldt wat we zien en wat we ontdekken, wat we doen moeten. Dat is in de afgelopen jaren meermalen gebeurd. We hebben elkaar diep in de ogen gekeken toen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk één gemeente werden met twee gebouwen. In de toekomst is er dat ene centrum, met nieuw en oud bij elkaar. Wat zal er gaan gebeuren? Wie weet het? De een droomt, de ander weet het zo net nog niet.
Het slot van het evangelie houdt ons voor: Het houdt niet op. Jezus gaat door. De kerk wordt gebouwd. Er zijn altijd handen, kinderen die het overpakken, handen die zich uitstrekken naar elkaar. Het gaat door, want God gaat verder in de tijd. Er is er Eén die voorgaat, zelfs in de nacht. De Duitse theoloog Helmut Gollwitzer verzette zich in de jaren ‘30-‘40 tegen Hitler Duitsland, en werd gevangen gezet. Later schreef hij zijn biografie: ‘En voeren waarheen je niet wilt’ (‘Und führen wohin Du nicht willst’).
Hoe kunnen we verder? Er ligt een pad, gemeente. God gaat verder. Hij houdt niet op. Dat geeft ons de ruimte en de moed om misschien wel verder te komen dan we tot nu toe deden en durfden.
Deze kerk gaat dicht. We zijn dankbaar. Een vleugje melancholie mag er zijn, maar hopelijk ook een beetje als die persoon die zijn oude typmachine inruilt voor een tablet. Nieuw is ook best aantrekkelijk, maar het vraagt loslaten wat we hadden. Oude tradities, nieuwe vormen. We gaan terug naar de Dorpskerk, een nieuwe weg naar morgen, overmorgen. Niet naar wat het was en wat we krampachtig moeten vasthouden.
Het is altijd anders geweest. Toen deze kerk er nog niet was stonden hier de bloembollen! Deze kerk is door diezelfde bloembollen ook gegroeid, want er kwamen mensen bij, de banken werden te kort. Er werd verbouwd, men kon er weer in. De ‘kleine luyden’ gaven grote gaven. Inmiddels is dat over. Maar het is niet voorbij. Het gaat door.
Toeristen uit Taiwan en Amerika kijken naar de bloemenvelden en zijn geschokt als ze zien dat die mooie bloemen gekopt worden! Ze zeggen: ‘Laat toch staan, ze zijn zo mooi!’ Weten zij veel? Maar daarmee begint het eigenlijk pas. De kerk, de geschiedenis, wij worden soms gekopt. Dit er af, dat er af, maar juist dán mogen we hopen dat er weer iets gaat gebeuren. Het houdt niet op. God gaat door, eeuwig in Zijn trouw.
Na de verkondiging.
Het koor zong daarna ’Lead me Lord’ en na het zingen van de Geloofsbelijdenis werd in het gebed gedankt ‘dat U er bent zoals U er was en er zult zijn. Eeuwig in Uw trouw. Gaat U met ons mee en voor ons uit, en achter ons aan. Draag ons als we moeite hebben en niet kunnen, en geef ons de moed om elkaar nabij te zijn en te helpen. Zegen ons om in deze tijd gemeente van U te zijn.
Afscheid van het kerkgebouw.
Het laatste gedeelte van de dienst was het afscheid van het kerkgebouw. Nadat gezongen was ‘Een deur gaat dicht vandaag’ werden korte gebeden uitgesproken bij achtereenvolgens de paaskaars, het doopvont, de kanselbijbel, het avondmaalstel, en bij het orgel. De liturgische voorwerpen werden vervolgens de kerk uitgedragen om volgende week in de Dorpskerk een plaats te krijgen.
Na de dienst werd nog een orgelimprovisatie gehouden en werden foto’s uit de geschiedenis van de honderd(twaalf-)jarige Julianakerk van 1912 tot 2024 op de beamer getoond. Op 14 april 1912 werd de eerste officiële kerkdienst gehouden; precies 112 jaar later, op 14 april 2024, de laatste…
© 2024. GereformeerdeKerken.info
Beeldverslag van de laatste dienst in de Julianakerk te Sassenheim >
Enkele jeugdige gemeenteleden maakten een film over de Julianakerk >