Digitale bijeenkomst over Oorlogsplaquette te zien

Een opname van de online-bijeenkomst over Een oorlogsplaquette ontrafeld is door de Vrije Universiteit op Youtube gezet en dus nu voor iedereen te zien.

Het boek over de oorlogsplaquette van de VU, dat op 7 september 2020 gepresenteerd wordt.

De online-bijeenkomst, die plaatsvond op maandagmiddag 4 mei 2020, kwam in plaats van de fysieke boekpresentatie, omdat die door de problemen rond het coronavirus moest worden uitgesteld naar september 2020.

Een van de schrijvers van het boek Een oorlogsplaquette ontrafeld is Wim  Berkelaar van het Historisch Documentatiecentrum van de VU, die in de online-opname ook aan het woord komt. Hij onthult daarin dat op de plaquette per ongeluk ook ‘een volbloed NSB’er’ wordt genoemd, die op de plaquette dus niet thuishoort. Wie het is en of  de betreffende naam ook nog geschrapt wordt, onthulde Wim Berkelaar nog niet. Daarover zal echter ongetwijfeld in het op 7 september 2020 gepubliceerde boek  meer verteld worden.

  • Door te klikken op één van de onderstaande ’tijdstippen’  in de opname  kan men het gewenste gedeelte bekijken (uiteraard kan ook de hele opname bekeken worden, dan klikt u gewoon op de eerste link):

Bettine Siertsema over ‘herdenken in het algemeen’: 0:04

Wim Berkelaar over de oorlogsslachtoffers binnen de VU-gemeenschap: 10:42

Vragen uit het publiek: 31:08

Muziek door Brendan Jan Walsh: 38:34

(Met hartelijke dank aan Wim Berkelaar).