Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de zgn. ‘Vakantieweek Uithuizermeeden’ werd in dit Groningse dorp op zaterdag 24 augustus 2024 een prachtig gedenkboek gepubliceerd.
Tijdens de zomervakanties worden in Uithuizermeeden namelijk sinds 1974 meerdaagse ‘Vakantieweken’ georganiseerd door een grote groep gedreven jonge vrijwilligers uit verschillende kerken; hun namen worden achterin het boek geboekstaafd.
In Uithuizermeeden was twee jaar eerder, in 1972, een nieuw gereformeerd kerkgebouw verrezen, ‘Het Anker’ genaamd, dat voor de gereformeerden de oude gereformeerde kerk aan de Kerkstraat verving; sinds de ‘Vrijmaking was de oude kerk namelijk door zowel gereformeerden als vrijgemaakten voor hun (afzonderlijke) erediensten gebruikt. De gereformeerde kerkenraad besloot echter eind jaren ’60 tot een drastische stap: nieuwbouw van een modern kerkgebouw aan de Oudedijksterweg.
Het nieuwe kerkgebouw kreeg de naam ‘Het Anker’, met de bijbehorende faciliteiten zoals ‘Het Honk‘. In de jaren daarna zou dat kerkgebouw ‘het kloppend hart’ vormen voor de organisatie van de jaarlijkse Vakantieweek.
De Vakantieweek werd in 1974 vanuit de Gereformeerde Kerk ‘Het Anker‘ opgericht, aanvankelijk gedurende drie dagen, maar al gauw gedurende een hele week, en wel in de laatste week van de schoolvakanties. De toen 17-jarige Teun Juk had in 1974 op een camping in Zuidlaren meegedraaid met een kamp van het ‘Landelijk Centrum voor Gereformeerd Jeugdwerk‘ (LCGJ), en hij nam toen het initiatief zoiets ook in Uithuizermeeden te organiseren: ‘Er zijn in het dorp immers kinderen die nooit op vakantie gaan’.
‘Iedereen werkte mee…’
‘Iedereen werkte meteen mee’, ook in de jaren daarna: de kerkenraad (voor het gebruik van Het Anker), de burgerlijke gemeente en de burgemeester himself voor de opening van het feest, drukkerij Sikkema in Warffum voor het drukken van de programma’s en de regionale Ommelander Courant (die de organisatoren ‘altijd goedgezind ‘ was); ten bewijze daarvan zijn in het boek talloze (goed leesbare!) krantenartikelen opgenomen die een duidelijk overzicht geven van wat er jaarlijks in de Vakantieweek te doen was.
Natuurlijk waren het echter vooral de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de organisatie en de begeleiding van de talloze activiteiten, die in de jaren daarna trouwens ook aan de tijd werden aangepast. Als doelstelling van de Vakantieweek was in de statuten opgenomen, dat de vakantiespelactiviteiten georganiseerd werden “in de ruimste zin voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht, enzovoorts, van alle gezindten te Uithuizermeeden, een en ander vanuit het Bevrijdend Evangelie van Jezus Christus”.
Al in het tweede jaar werd de Vakantieweek uitgebreid tot vijf dagen en werd ze bovendien niet meer alleen georganiseerd vanuit de Gereformeerde Kerk, maar werd het (‘voor iedereen in het dorp’) georganiseerd door jongeren uit verschillende kerken, die volgens de statuten van 1982 ‘niet jonger dan 16 en niet ouder dan 30 jaar’ mochten zijn. Ook vanuit de ‘vrijgemaakte kerk’ deden jongeren mee, al was hun kerkenraad daar niet blij mee. In 1982 nam Teun Juk afscheid als voorzitter en werd hij opgevolgd door zijn jongere broer Karel. ‘Vanaf 1983 traden ‘niet-Juk voorzitters’ aan’.
De activiteiten.
Na het inleidend kort historisch overzicht van Teun Juk beschrijven vele ‘Vakantiewekers’ (onder wie oud-bestuursleden) in overzichten van één of meerdere jaren hun belevenissen en herinneringen aan de vijftig jaren van weleer. De activiteiten die in de loop van de jaren in de Vakantieweek gehouden werden zijn teveel om hier op te noemen: het boek staat er vol mee.
Het bestuur had ondertussen oog voor een goede communicatie met allerlei plaatselijke bedrijven en scholen, die toestemming gaven aankondigingen op te hangen, en natuurlijk met de plaatselijke en regionale pers. Gelukkig dat in het boek – zoals gezegd – veel krantenberichten opgenomen zijn waarin uitvoerig kond gedaan wordt van de verschillende activiteiten. Ook lezen we over de talloze organisatorische voorbereidingen die aan zo’n Vakantieweek voorafgaan. En over de kosten, die grotendeels opgebracht werden door sponsors, zijnde bedrijven uit het dorp (zo stelde een plaatselijk autobedrijf bijvoorbeeld een ‘omroepauto’ ter beschikking).
We lazen onder veel meer ook over de jaarlijkse inleidende kerkdienst, over Bijbelvertellingen, over de Meijsterrace (‘Meij’ is Gronings voor ‘Uithuizermeeden’) tussen de verschillende dorpsbuurten met een loopestafette, een jeugdhindernisbaan, een ‘denkersronde’ en een ‘speciale groepsrace’. We lazen over cabaretavonden (met ‘bijbehorende schitterende liedjes’), fietstochten, volksdansen, poppenkast, theatervoorstellingen, optochten, kanoën, ‘parallelkerkdiensten’ in de hervormde en in de gereformeerde kerk (aanvankelijk waren gezamenlijke diensten nog niet mogelijk), ‘kamperen met de kinderen in de Eemshaven’, en in 2004 begon de Vakantieweek zelfs met een ‘ontvoering waarbij de deelnemende kinderen de gijzelaar middels spelletjes moesten proberen te bevrijden’. We staken hier het noemen van activiteiten: volledig worden we toch niet. De Vakantieweekactiviteiten gingen ondertussen zoals al opgemerkt wel met de tijd mee: ‘Een bootcamp, daar hadden we in 1974 nog nooit van gehoord’, schrijft Teun Juk vijftig jaar later.
Het boek.
Het boek is prachtig vormgegeven met een stevige omslag (vervaardigd door Yoke Straat), gebonden om de maar liefst 172 pagina’s, stuk voor stuk zwaar geïllustreerd met foto’s, tekeningen, zeer informatieve krantenberichten, en mooie verhalen en herinneringen. Verspreid in het boek zijn zelfs enkele QR-codes opgenomen: door deze te scannen kan men ‘50 jaar Vakantieweek‘ ook in bewegende beelden en geluid meebeleven! Over ‘aanpassen aan de tijd’ gesproken…!
Het boek kwam tot stand dankzij financiële steun van de burgerlijke gemeente Het Hogeland en enkele instellingen. Het is een nuttig en vooral mooi lees- en naslagboek geworden over vijftig jaar Vakantieweek, die in Uithuizermeeden en omgeving nog steeds een begrip is en dat hopelijk nog lang zal blijven.
Het ‘eerste exemplaar’…
Het ‘eerste exemplaar’ van het boek werd op zaterdagmiddag 24 augustus 2024 in Het Anker te Uithuizermeeden aangeboden aan Teun Juk en Anthon den Hartogh, resp. de eerste en de huidige voorzitter van de Vakantieweek.
- Eva Bulstra, Margriet Elderman, Eriek Mertens, André Spijk, Jasper Spijk en Yoke Straat (red.), 50 jaar Vakantieweek Uithuizermeeden, een uitgave van de Jubileumboekcommissie Vakantieweek Uithuizermeeden, 24 augustus 2024, 172 pagina’s, ingebonden en voorzien van talloze illustraties in kleur en zwart-wit.