Symposium over ‘Vrouwen VU-Hulp’

Op 1 april 2022 wordt aan de Vrije Universiteit te Amsterdam een kunstwerk onthuld als blijvende herinnering aan de grote groep vrouwen die zich decennia lang voor de VU heeft ingezet.

Ten behoeve van de oprichting van de Medische Faculteit van de VU stond bij veel gereformeerden een collectebusje op de schoorsteenmantel. Een actie van Vrouwen VU-hulp.

Dat ging tot 1991 met behulp van het bekende VU-busje (daarna middels giraal betalen), een initiatief van vrouwen in de achterban van de Vrije Universiteit. Miljoenen guldens werden opgehaald voor de oprichting van onder meer de Medische Faculteit. “De VU is letterlijk groot geworden dankzij de stuivers en dubbeltjes die in vele  huishoudens werden gespaard”.

Op 1 april 2022 is het precies negentig jaar geleden toen op 1 april 1932 de actie ‘VU-plan 1937’ werd gestart, een actie die uitliep op de organisatie van ‘Vrouwen VU-hulp’.  Daarom hebben de Vrije Universiteit en de VU-Vereniging besloten deze vrouwen te eren. Als blijvende herinnering aan hen zal een kunstwerk worden gepresenteerd en onthuld, gemaakt door beeldend kunstenaar Marinke van Zandwijk. Het bestaat uit honderden glazen bellen. Ze staan symbool voor de vele stuivers en dubbeltjes die Vrouwen VU-hulp spaarde en ze verwijzen ook naar de vele vrouwen die zich jaar na jaar, generatie na generatie, voor de VU hebben ingezet.

Voorafgaande aan de presentatie wordt om half acht ’s avonds een symposium gehouden in het Auditorium van de VU, waar de laatste voorzitter van Vrouwen VU-Hulp, mevrouw Adri Koetsier-Lems, over haar ervaringen zal vertellen. Dr. Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, schetst de vroegste vrouwelijke donateurs. Dr. Claire Teunenbroek en dr. Stephanie Koolen-Maas van het Center for Philanthropic Studies presenteren de bredere context van vrouwen in schenkingen en vrijwilligerswerk. Daarna wordt het kunstwerk feestelijk gepresenteerd, met een hapje en een drankje.

In 1999 verscheen dit boek met de interessante geschiedenis van Vrouwen VU-Hulp.

Het programma.

Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

19:00 uur: Ontvangst met koffie en thee

19:30 uur: Welkom door Frans van Drimmelen (voorzitter VU-Vereniging) en Chris Polman (voorzitter VU-mc)

19:40 uur: Animatie over Vrouwen VU-hulp

19:45 uur: De eerste vrouwelijke VU-donateurs – door Fred van Lieburg

20:00 uur: Interview met mevr. Koetsier-Lems (video)

20:05 uur: Vrouwen als vrijwilliger en als donateur – door Claire Teunenbroek & Stephanie Koolen-Maas

20:25 uur: Over het te presenteren kunstwerk – Marinke van Zandwijk en Liselotte Neervoort

20:35 uur: Mededeling door Frans van Drimmelen

20:45 uur: Onthulling kunstwerk

21:00 uur: Feestelijke receptie

In de jaren ’70 schonk Vrouwen VU-Hulp 1,1 miljoen gulden aan de VU-bibliotheek. De boeken die daarvoor werden aangeschaft werden voorzien van dit Ex Libris.

Het VU-busje (1932-1991).

Negentig jaar geleden, op 1 april 1932, werd het eerste VU-busje uitgedeeld. Vanaf dat moment tot aan 2007 hebben vele generaties vrouwen zich binnen de organisatie Vrouwen VU-Hulp ingezet voor de ontwikkeling en instandhouding van de Vrije Universiteit. In die jaren hebben ze tientallen miljoenen opgehaald voor de universiteit waarmee zij zich verbonden voelden. Zo werd in 1937 fl. 300.000 aangeboden tijdens een ledenvergadering van de VU-Vereniging in de Apollohal in Amsterdam. Door heel het land legden gereformeerde vrouwen dubbeltjes en stuivers opzij in de VU-busjes. In eerste instantie werd er ingezameld voor de oprichting van de Medische Faculteit en voor de laboratoria van Wis- en Natuurkunde, en nog weer later voor de bibliotheek en voor talloze projecten aan de VU en in de samenleving.

Het VU busje verdween in 1991, toen overgegaan werd tot giraal betalen. Over de ondergang van het VU-busje bestaat een film.

Aanmelding voor het symposium >

Bron onder meer:

Mededeling van het Historisch Documentatie Centrum / Centre for Religious History van de Vrije Universiteit.

Website Geheugen van de VU