Onderduikplaats van Evert Drenth gevonden

Evert E. Drenth (1912-1945) was een gereformeerde verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Enkele jaren geleden werd tijdens een verbouwing in een woning in de Rabenhauptstraat te Groningen de krappe en merkwaardige onderduikplek ontdekt waar Drenth verborgen heeft gezeten.

De gereformeerde verzetsstrijder Evert E. Drenth (1912-1945)

Evert Drenth werd op 24 december 1912 in het Groningse dorp Onstwedde geboren en woonde later in Groningen, in de Troelstralaan. Hij was gereformeerd, lid van de (gereformeerde) Anti-Revolutionaire Partij (ARP, later onderdeel van het CDA) en moest niets hebben van de Duitse bezetters en hun NSB-handlangers, en zat daarom diep in het gereformeerde verzet. Om zich onherkenbaar te houden gebruikte hij schuilnamen als ‘Driesen’, ‘Janssen’ en ‘De Bruin’.

Hij werd echter op 21 februari 1944 door de Duitsers opgepakt en naar het Huis van Bewaring in Groningen overgebracht, later naar Kamp Vught en tenslotte naar het concentratiekamp Rathenau. Daar overleed hij op 15 februari 1945.

Reportage over onderduikplek.

In de woning in Groningen werd bij een verbouwing bij toeval de onderduikplek gevonden waar Evert Drenth voor zijn arrestatie verborgen zat. RTV Noord maakte er een reportage van, waar de ontdekker, Reinder Smith, gisteren (8 april 2022) zijn verhaal deed.

Naar de reportage >