Vrijwilligers gezocht voor digitale ontsluiting van Kuypers handschriften.
In samenwerking met onder meer de Universiteits Bibliotheek van de Vrije Universiteit (UBVU), de VU-Vereniging te Amsterdam en DURF (de ‘Dienst Universitaire Relaties en Fondsenwerving‘ van de VU) gaat het ‘Historisch Documentatie Centrum’ (HDC) van de VU aan de slag met een bijzonder project.
Men is daarvoor op zoek naar vrijwilligers die tijd en zin hebben om mee te doen aan de digitale ontsluiting van brieven van en aan dr. A. Kuyper (1837-1920) en van nog veel meer teksten van en rond deze erflater van de Vrije Universiteit.
De historische betekenis van Kuyper hoeft voor de lezers van GereformeerdeKerken.info geen uitleg: de man met de zeven levens heeft tussen 1860 en 1920 de Nederlandse politiek, kerk, media en samenleving ingrijpend beïnvloed. Hoe we honderd jaar later ook aankijken tegen zijn ideeën en activiteiten, hij heeft zijn sporen op allerlei manieren nagelaten.
Waar het om gaat.
Bij de VU ligt zijn archief met bijna tienduizend brieven ván en áan hem, waar in het Kuyperonderzoek nog maar ten dele gebruik van is gemaakt. Dat komt door de hoeveelheid, maar ook door het lastig leesbare handschrift van Kuyper zelf en van velen die met hem correspondeerden. Ook in andere archieven zijn overigens nog brieven van Kuyper te vinden, die vaak aan de aandacht zijn ontsnapt. Er worden pogingen ondernomen om met slimme software (Handwritten Text Recognition) de brieven automatisch te lezen, maar zonder de kennis en arbeid van mensen zal het uiteindelijk niet gaan.
De VU is nu aangesloten bij een landelijk platform waarin universitaire onderzoekers samenwerken met ‘burgerwetenschappers’ in de zogenaamde Kenniscloud. De UBVU ontwikkelt hierin het project ‘Wetenschap in de Wolken’ en het HDC sluit daar weer bij aan met het deelproject ‘Kuyper in de Wolken’.
De vorming van een groep vrijwilligers.
Concreet betekent dit de vorming van een groep vrijwilligers die zowel vanachter de computer als in regelmatige bijeenkomsten gaan werken én discussiëren om tot het beoogde resultaat te komen. De ontsluiting van Kuypers brievencollectie is dus een belangrijk doel, maar er zijn nog tal van andere zowel ongedrukte als gedrukte teksten die ook in dit project meegenomen zullen worden.
Van vrijwilligers die aan ‘Kuyper in de Wolken’ meedoen wordt verwacht dat zij:
- Enige kennis/belangstelling hebben van de denk- en leefwereld van Kuyper en/of tijdgenoten;
- Indien nodig enige moeite willen doen om handgeschreven teksten uit de periode 1860-1920 te leren lezen;
- Enkele uren per week besteden aan het intypen van teksten en/of het corrigeren van automatisch gelezen teksten in een bepaald digitaal format;
- Naast de technische invoer van brieven bijdragen aan het toelichten van namen, plaatsen, woorden en andere inhoudelijke bijzonderheden;
- Enkele keren per jaar deelnemen aan bijeenkomsten van de Kuyper-kennisgroep in Amsterdam om resultaten te delen en uitdagingen te bespreken.
Vanuit het HDC is Jacoline Takke aangesteld om dit project, samen met collega’s van de UBVU, te begeleiden. Bij haar kan men terecht met vragen én kan men zich aanmelden als medewerker. Haar e-mail-adres is j.c.takke@vu.nl