Op 8 februari 1897 ontstond De Gereformeerde Kerk te Meppel door de ineensmelting van de Christelijke Gereformeerde Gemeente (als Christelijke Afgescheidene Gemeente ontstaan op 12 juni 1835), en de Nederduitsche Gereformeerde Kerk (doleerende) te Meppel, die op 21 mei 1887 geïnstitueerd werd, respectievelijk ontstaan uit de plaatselijke Afscheiding en Doleantie.

Op 19 februari 1897 werd de grote nieuwe gereformeerde kerk in de Groenmarktstraat officieel in gebruik genomen en werden de twee bestaande kerkgebouwen buiten gebruik gesteld. Dit nieuwe kerkgebouw, dat tegenwoordig Samenstroom heet, is nu de kerk van de Protestantse Gemeente te Meppel.
Het kerkzegel (1904).
Er ontbrak aanvankelijk echter nog een kerkzegel van de verenigde Gereformeerde Kerk! Met het ontwerpen van het kerkzegel van de verenigde Gereformeerde Kerk was men in december 1903 druk bezig. Een van de twee randschriften in het eerste ontwerp bevatte het woord ‘Meppellensis’ (= van Meppel). Maar was dat goed Latijn?
Men vroeg het aan adviseur J.J. Esser, leraar aan het gereformeerd gymnasium te Kampen. Die kende die taal op zijn duimpje. Hij had tegen ‘Meppellensis’ geen bezwaar (die term kwam ook voor in oude stukken bij de notaris). “Vraagt hij: is het door de hervormden gebruikte kerkzegel het oorspronkelijke? Dan zou het jammer zijn dat wij een ander zegel gingen ontwerpen”. Op die manier gaf je immers de pretentie prijs de voortzetting van de ‘aloude Gereformeerde Kerk der Vaderen’ te zijn?

Vandaar dat twee kerkenraadsleden naar het Stedelijk Archief trokken en daar de betreffende stukken vanaf 1606 bestudeerden. Er werd echter geen spoor van enig oud hervormd kerkelijk zegel gevonden. Ook gemeentesecretaris J.W. Dijk deelde mee nooit een zodanig zegel te zijn tegengekomen. Verder verschenen de eerste nummers van het Predikbeurtenblaadje van de hervormde gemeente zonder zegel of vignet.
Daarom kon men met een gerust hart vaststellen dat nimmer een ‘aloud zegel van de Kerk der Hervorming’ bestaan had. Pas in het laatst van de negentiende eeuw werd op het hervormde Predikbeurtenblaadje voor het eerst een zelf ontworpen kerkzegel afgedrukt (overigens komt het hervormde kerkzegel van Meppel niet voor in een gezaghebbende publicatie over dat onderwerp: Als een lelie onder de doornen, door T.L. Korporaal).
Hoe dan ook, het eigen ontwerp van het kerkzegel van De Gereformeerde te Meppel werd daarmee vastgesteld en het werd in 1904 voor het eerst gebruikt.
Bron:
G.J. Kok, ‘… Die verenigde wat gescheiden was …’. Geschiedenis van De Gereformeerde Kerk te Meppel (1835-2005) met Inventaris van het Archief. Groningen, 2014.