De kleine kerk is bijna 102 jaar oud en is nog steeds van plan vol te houden.
De ruim honderd jaar geleden gestichte Gereformeerde Kerk in het Friese Kollumerpomp werd op 1 januari 1923 geïnstitueerd vanuit de Gereformeerde Kerk in het naburige Kollum, waar de gereformeerden in Kollumerpomp een poosje tot Wijk II behoorden. De jonge kerk telde toen 354 leden.
Hoe de kerk van Kollumerpomp ontstond.
Al voordat de Gereformeerde Kerk van Kollumerpomp in 1923 geïnstitueerd werd bestond in dat dorp een gereformeerd kerkgebouw! De kerk werd namelijk al in 1906 gebouwd (eigenlijk moeten we zeggen: herbouwd!), want het gebouw stond voor die tijd in Kollum! Hoe is dat nu mogelijk?
Wel, het was namelijk oorspronkelijk het kerkgebouw van de in november 1866 geïnstitueerde Christelijke Gereformeerde Gemeente van Kollum, die in 1904 met de in juli 1886 geïnstitueerde Nederduitsche Gereformeerde Kerk (respectievelijk afkomstig uit Afscheiding en Doleantie), samen ging als De Gereformeerde Kerk te Kollum. In Kollum maakte men sindsdien gebruik van een in 1897 gebouwde houten noodkerk, tot in 1906 de tegenwoordige Oosterkerk van Kollum in gebruik genomen werd.
Hoe dan ook, sinds de jaren ’70 van de negentiende eeuw was door de Christelijke Gereformeerde Gemeente van Kollum al begonnen met het geven van catechisaties in Kollumerpomp. In de loop van de jaren groeide het aantal gereformeerden in dat dorp gestaag en in 1906 kwamen daarom enkele ‘Pompster’ gemeenteleden naar de kerkenraad in Kollum met het verzoek in hun dorp een eigen gereformeerde kerk te mogen bouwen.
De kerkenraad van Kollum zag de redelijkheid van dit verzoek in en vond ook dat er niet te lang mee moest worden gewacht. Bovendien hadden ze al een gebouw op het oog: de kerk van de vroegere Christelijke Gereformeerde Gemeente (in die tijd ‘Kerk A’ genoemd) ‘op de Oost’! Vandaar dat de kerkenraad besloot dat kerkgebouw af te breken en het in Kollumerpomp weer op te bouwen!
Op zaterdag 30 september 1906 kon de kerk in Kollumerpomp in gebruik genomen worden. Op de geveltop kwam een eenvoudige gedenksteen met het bouwjaar: ‘1906’. De Kollumer predikanten ds. J. Dekker (1858-1929) en ds. H. Meijer (1868-1929) en hun opvolgers gingen daar in het vervolg om beurten voor. Dat duurde tot de kerk te Kollumerpomp in 1923 als zelfstandige Gereformeerde Kerk geïnstitueerd werd.
De predikanten van De Gereformeerde Kerk te Kollumerpomp.
De eerste predikant van Kollumerpomp trad bijna anderhalf jaar na de instituering aan. Het was ds. J.B. van der Sijs (1902-1978) uit Amersfoort, waar hij hulpdiensten verrichtte. Op 29 mei 1927 deed hij intrede en hij was tot 18 mei 1930 aan de kerk van Kollumerpomp verbonden, toen hij afscheid nam en naar de kerk van Steenwijk vertrok.
Al snel trad zijn opvolger aan, in de persoon van kandidaat F. Boonstra (1908-1993), die van 1931 tot 1934 ’s zondags op de gereformeerde preekstoel stond. Daarna ging hij naar de kerk van Leens, waar hij in 1945 met de ‘Vrijmaking’ meeging, maar in 1963 zich weer bij de Gereformeerde Kerk voegde, namelijk als predikant van de Gereformeerde Kerk te Noordbergum.
Ongeveer een half jaar later was het kandidaat H.R. Groenevelt (1908-1986), die de kerk van Kollumerpomp ongeveer elf jaar diende, namelijk van 1935 tot 1946, toen hij naar de kerk van Onderdendam vertrok. Ook diens opvolger was lange tijd in de Gereformeerde Kerk van Kollumerpomp werkzaam: ds. D.K. Wielenga (1918-1979) uit ‘s-Gravenhage-West waar hij hulpdiensten verrichtte. Hij was van 1946 tot zijn emeritaat in 1973 predikant in Kollumerpomp. Ds. W. Wijbenga (1925-2006) uit Brandford (Ontario, Canada) was van december 1975 tot januari 1980 in Kollumerpomp predikant. Hij vertrok toen naar de kerk van Harkema. Hij was de laatste ‘eigen’ gereformeerde predikant van Kollumerpomp. De kerk van Kollumerpomp werd te klein om een eigen predikant te kunnen beroepen en bleef dus sinds 1980 vacant. Tot op de dag van vandaag al vierenveertig jaar lang!
Sinds 1980 vacant.
Sinds 1980 is de kerk van Kollumerpomp dus vacant. In de afgelopen jaren ging de krimp ook aan de kerk van Kollumerpomp niet voorbij. Momenteel, zo werd namens de kerkenraad aan de redactie van GereformeerdeKerken.info meegedeeld, heeft de kerk ongeveer 140 leden. Daarvan komen er ’s zondags tussen de twaalf en dertig kerkgangers naar de diensten (merendeels op leeftijd), ‘en daar schamen we ons niet voor’. De kerkenraad wil het in ieder geval vooralsnog niet opgeven.
Omdat de gemeente al zo’n 44 jaar geen eigen predikant meer heeft, is men daar geen geld aan kwijt. ‘Financieel gezien kunnen we nog zeker vijf jaar vooruit, de financiële bijdragen zijn voldoende om de kerk op deze manier draaiende te houden. Zolang er mensen komen, blijft de kerk open’, zo werd in een interview in ‘Pastoraat’ door de voorzitter van de kerkenraad, de heer D. Zuidema, meegedeeld. Wel komt volgens hem het goed leiding geven aan de gemeente onder druk te staan omdat er een tekort aan ambtsdrager is. In veel kerken is het moeilijk om genoeg ambtsdragers te vinden die zich voor de kerk willen inzetten.
Vrijwilligers.
Maar in Kollumerpomp heeft men het zo georganiseerd dat het op de zondagen goed te doen is. “Voor kleine taken hebben we vrijwilligers gezocht. Drie vrijwilligers om de dominee naar binnen te leiden, zes kosters die om de beurt de kerk openen en weer sluiten”. Maar omdat het aantal vrijwilligers toch niet volstaat vroeg de kerkenraad de gemeenteleden of men er tegen zou zijn als in de mooie kerk aan de Foijingaweg maar eens in de veertien dagen dienst gehouden zou worden. ‘Niemand was tegen’. Zo gaat het dus momenteel.
Op de andere zondagen gaat een deel van de gemeenteleden naar de moederkerk in Kollum. Dat alles wil allerminst zeggen dat de toekomst van de kerk van Kollumerpomp gegarandeerd is, want er komen geen nieuwe mensen bij. Dan houdt het uiteindelijk natuurlijk een keer op.
De kerkenraad overlegde al enkele keren met een kerk in de omgeving om samen te gaan, te fuseren dus, maar dat zou als consequentie hebben dat wij bij hen intrekken en men wil de zelfstandigheid voorlopig niet verliezen. “Wij hebben maar een kleine gemeente met ongeveer 140 leden maar zijn blij dat we op deze manier nog even door kunnen gaan”, zo werd namens de kerkenraad aan de redactie van GereformeerdeKerken.info meegedeeld.
De ledentallen van De Gereformeerde Kerk (Protestantse Gemeente) te Kollumerpomp.
Bronnen onder meer:
Gemeenten en predikanten van De Gereformeerde Kerken in Nederland. Leusden, 1992
Jaarboeken (ten dienste) van De Gereformeerde Kerken in Nederland. Goes, div. jrg.
J.E. Mebius, Ter herdenking. De Geschiedenis der Geref. Kerk te Kollum vanaf 1866. Kollum, 1925
Mededelingen van de kerkenraad aan de redactie van GereformeerdeKerken.info
‘Pastoraat, het vakblad voor ambtsdragers in de Protestants Kerk’.