Jubileumboekje bij ’20 jaar vGKN’ gepubliceerd

Ook ‘Jaarboekje vGKN 2024/2025’ gepresenteerd.

Op 8 mei 2004 vond in de Gereformeerde Kerk te Garderen de instituering plaats van het kleine kerkverband van de ‘voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland’ (vGKN), tegenwoordig bestaande uit een vijftal vroegere Gereformeerde Kerken, die in 2004 niet meegingen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het jubileumboekje van de vGKN.

Dit jaar bestaat het kerkverband van de vGKN dus twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan werd tijdens de 2de zitting van de Synode van Noordwolde, op 12 oktober 2024, een herdenkingsnummer van het informatieblad ‘vGKNieuws’, gepresenteerd, onder de titel ‘20 jaar vGKN’. Het is een interessante historische weergave geworden van de afgelopen twintig jaar waarin deze kerken zich manifesteerden.

Zoals al opgemerkt maken momenteel nog vijf kerken deel uit van de ‘voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland’. Het zijn kerken te Assen, Boelenslaan-Drachtstercompagnie, Boornbergum-Kortehemmen, Frieschepalen-Siegerswoude en Noordwolde; vier Friese en één Drentse kerk.

In 2010 werd een historisch overzicht gepubliceerd van de eerste vijf jaar van de vGKN (samengesteld door de redactie van GereformeerdeKerken.info) onder de titel ‘Bewust zelfstandig, bewust afhankelijk. 5 jaar vGKN 2004-2009’. In 2018 verscheen bovendien een brochure met een ‘Korte kerkgeschiedenis van de vGKN door ds. A. van Harten-Tip. Verder verscheen in 2019 een scriptie over de vGKN met een ‘Kerkhistorisch onderzoek naar de plaatsbepaling van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland ten opzichte van de Protestantse Kerk in Nederland’.

De vGKN ‘Oase’ te Assen vergadert in ‘De Maasstee’ aan de Maasstraat.

Het Jubileumboekje.

Maar we zijn nu weer zo’n vijf jaar verder en het leek tijd geworden om bij het twintigjarig bestaan van de vGKN, met vele gebeurtenissen in de voorgaande jaren, een actueel historisch document te publiceren. Het 40 pagina’s tellende Jubileumboekje dat nu is gepubliceerd is chronologisch opgebouwd en begint met  een overdenking van ds. K.J. Bijleveld van de vGKN te Boornbergum-Kortehemmen.

Natuurlijk wordt in het Jubileumboekje allereerst over het ontstaan en de instituering van de vGKN geschreven en over de in hetzelfde jaar gepubliceerde (concept) kerkorde van de vGKN, gebaseerd op de aloude gereformeerde Dordtse Kerkorde. “Gekozen werd voor een herkenbare, gereformeerde, belijdende, duidelijke en korte tekst” (de scriba van de vGKN, dr. A. van Harten-Tip, predikant van de kerk te Assen, schreef in 2018 een interessant en diepgravend proefschrift over de Dordtse Kerkorde). Vervolgens wordt het eveneens in 2004 gepresenteerde logo van de Kerken uitgelegd aan de hand van de uitgangspunten waar de vGKN voor staan: ‘bewuste keuzes’ voor zelfstandigheid, afhankelijkheid, verantwoordelijkheid, de confessie en het uitdragen van het Evangelie.

De vGKN van Boelenslaan-Drachtstercompagnie vergadert in het ‘Witte Kerkje’ aan de Boelenswei.

Vanaf pagina 9 komt de geschiedenis van de Kerken aan de orde, bestaande uit de weergave van talloze in kort bestek beschreven gebeurtenissen in de lokale vGKN-kerken en in het landelijke kerkverband.

Enkele willekeurige grepen uit de nieuwe brochure:

In 2005 telden de toen zeven vGKN-kerken in totaal 2.810 leden. In 2005 werd het eerste nummer van het eigen kerkelijke periodiek, ‘vGKNieuws’ gepubliceerd, dat tweemaal per jaar verschijnt. De kerk van Den Bommel, aanvankelijk deel uitmakend van de vGKN, verliet dat jaar het kerkverband, net als later dat jaar de kerk van Haarlem-Centrum, die toetrad tot de Nederlands Gereformeerde Kerken. In 2006 sloot (een deel van) de Gereformeerde Kerk van Drachtster Compagnie zich bij de vGKN aan. Melding wordt ook gemaakt van de geregeld gehouden ambtsdragersconferenties en de instelling van  gemeentegroeigroepen in verscheidene Kerken.

De vGKN te Boornbergum-Kortehemmen vergadert in haar kerk aan de Easterbuorren. Er naast staat de pastorie.

De eerste contacten met het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland, zo lezen we ‘in 2008’, waren niet positief. Gevraagd werd om wederzijdse erkenning van de ambten, maar dat werd door het moderamen van de PKN geweigerd; hij vond dat het bestaan van de vGKN de PKN schaadde. Later werden de contacten gelukkig meer genormaliseerd. Ook met andere (gereformeerde) kerkgenootschappen was en is nog steeds contact. Er was ook ‘gebouwennieuws’: in Boornbergum schoot het al mooi op met de uitbreiding van de gebouwen, en de kerk van Drachtster Compagnie ging gebruik maken van het ‘Witte Kerkje’ in Boelenslaan.

In 2011 werd binnen het kerkverband begonnen met de uitgave van een boekje met daarin de belijdenis- en liturgische formulieren en de kerkorde. Ook sloot het kerkverband zich aan bij diverse interkerkelijke commissies en vergaderingen van gereformeerde snit. Predikanten kwamen en gingen; van alle in het kerkverband actieve kerken wordt zo vanaf 2005 tot en met 2024 een overzicht gegeven van de belangrijkste gebeurtenissen.

De vGKN van Frieschepalen-Siegerswoude vergadert in haar kerkgebouw aan de Tolheksleane.

In 2016 verliet de kerk van Garderen het kerkverband van de vGKN om zich bij de PKN te voegen. En in 2020 vertrok ook de kerk van Harkema, om zich bij de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten aan te sluiten. Ondertussen verleende het kerkverband van de vGKN vanuit haar Zendingscommissie steun aan een hulpproject in Banghui in de Centraal-Afrikaanse Republiek, een activiteit die later werd stopgezet.

En toen kwam de coronapandemie. In 2020 gingen de verschillende (toen zes) vGKN-kerken alle op hun eigen manier met deze crisis om: de kerkdiensten mochten niet of later immers slechts zeer beperkt worden gehouden. Het opnemen van videoboodschappen, opnames van kerkdiensten, telefonisch contact met de leden, of gewoon (tijdelijke) beëindiging van de diensten. Langzamerhand kwam het ‘oude gemeenteleven’ echter weer op gang naarmate de coronacrisis uitgeraasd was. In het Zuid-Hollandse Noordwijk was de kerkenraad echter tot de conclusie gekomen dat deze kleine kerk per 2021 moest worden opgeheven vanwege onder meer het geringe ledental. Maar anderzijds werd in 2022 in Assen bijvoorbeeld herdacht hoe de vGKN ‘Oase’ aldaar tien jaar bestond.

De vGKN te Noordwolde kerkt in haar kerkgebouw aan de Dwarsvaartweg.

Al met al…

Het bovenstaande is slechts een zeer willekeurige, zeer kleine greep uit de interessante inhoud van het Jubileumboekje van de vGKN, dat  interessant en ook inhoudsrijk genoemd mag worden. De vijf in de vGKN samenwerkende kerken hebben er nu een mooi compleet historisch overzicht bij!

  • Marijse Anneveldt en Erica van der Galiën (red.), 20 jaar vGKN. Gepubliceerd als nr. 35, Jaargang 19, oktober 2024 van vGKNieuws, 12 oktober 2024, 40 pp. in A5-formaat, voorzien van veel klein formaat foto’s.

Jaarboekje vGKN 2024-2025 gepubliceerd.

Tijdens de Synodezitting van zaterdag 12 oktober 2024 werd ook het Jaarboekje 2024-2025 (in PDF-formaat) gepresenteerd. We hopen er binnenkort op terug te komen.

Translation into English:

Jubilee Booklet for 20 Years of ‘vGKN’ Published.

Also, ‘vGKN Yearbook 2024/2025’ Released.

On May 8, 2004, the small church federation of the ‘Continued Gereformeerde Churches in the Netherlands’ (vGKN) was established at the ‘Gereformeerde’ Church in Garderen. This federation now consists of five former ‘Gereformeerde’ Churches that did not join the Protestant Church in the Netherlands (PKN) in 2004.

This year marks the 20th anniversary of the vGKN. To celebrate this, during today’s 2nd session of the Synod in Noordwolde on October 12, 2024, a commemorative edition of the newsletter ‘vGKNieuws’ was presented, titled “20 Years of vGKN.” The publication offers a fascinating historical overview of the past two decades in which these churches have operated.

As mentioned earlier, the vGKN currently includes five churches: Assen, Boelenslaan-Drachtstercompagnie, Boornbergum-Kortehemmen, Frieschepalen-Siegerswoude, and Noordwolde—four in Friesland and one in Drenthe.

In 2010, a historical overview of the first five years of the vGKN was published (compiled by the editors of GereformeerdeKerken.info) under the title “Consciously Independent, Consciously Dependent: 5 Years of vGKN 2004-2009.” Additionally, in 2018, a brochure with a “Brief Church History of the vGKN” by Rev. A. van Harten-Tip was released. In 2019, a thesis was published that conducted a historical church study on the position of the vGKN in relation to the PKN.

The Jubilee Booklet.

Five years later, it seemed time to publish a historical document in honor of the 20th anniversary of the vGKN, recounting the many events of the preceding years. The newly published 40-page Jubilee Booklet is organized chronologically and begins with a reflection by Rev. K.J. Bijleveld of the vGKN in Boornbergum-Kortehemmen.

The booklet starts with the origin and establishment of the vGKN and the (draft) church order of the vGKN, published the same year, which was based on the traditional ‘Gereformeerde’ Church Order of Dordt. “The choice was made for a recognizable, ‘gereformeerde’, confessing, clear, and concise text” (the scribe of the vGKN, Dr. A. van Harten-Tip, pastor of the church in Assen, wrote an insightful dissertation in 2018 on the Church Order of Dordt). The Jubilee Booklet also explains the church logo, presented in 2004, reflecting the principles of the vGKN: conscious choices for independence, dependence, responsibility, confession, and spreading the Gospel.

Starting on page 9, the history of the churches is discussed, covering numerous events in local vGKN churches and within the national church federation.

Some Highlights from the New Booklet:

In 2005, the then seven vGKN churches counted a total of 2,810 members. That same year, the first issue of the church periodical ‘vGKNieuws’ was published, appearing twice annually. The church in Den Bommel, initially part of the vGKN, left the federation, as did the church in Haarlem-Centrum, which joined the ‘Nederlands Gereformeerde’ Churches. In 2006, (part of) the ‘Gereformeerde’ Church in Drachtster Compagnie joined the vGKN. The booklet also mentions the regular conferences for church officers and the establishment of growth groups in several churches.

The first contacts with the moderamen of the Protestant Church in the Netherlands in 2008 were not positive. The vGKN sought mutual recognition of offices, but the PKN refused, feeling that the vGKN’s existence harmed the PKN. Later, these relations improved. There were also contacts with other (‘gereformeerde’) church organizations, which still continue. The booklet also includes “building news”: Boornbergum’s church buildings expanded significantly, and the Drachtster Compagnie church began using the “White Church” in Boelenslaan.

In 2011, the church federation began publishing a booklet containing confessional and liturgical forms and the church order. The federation also joined various inter-church committees and meetings with a ‘gereformeerde’ orientation. The booklet gives an overview of key events in all active churches in the federation from 2005 to 2024.

In 2016, the church in Garderen left the vGKN to join the PKN. In 2020, the church in Harkema left to join the Federation of Free Evangelical Churches. Meanwhile, the vGKN’s Mission Committee supported a relief project in Banghui, Central African Republic, though this was some years later discontinued.

Then came the COVID-19 pandemic. In 2020, each of the six vGKN churches dealt with the crisis in their own way. Church services were canceled or later held with strict limitations. Churches created video messages, recorded services, or maintained phone contact with members, while others temporarily stopped services altogether. Gradually, as the pandemic eased, church life returned to normal. However, in Noordwijk, in the province of South-Holland, the church council concluded that the small church had to be dissolved by 2021 due to declining membership. On the other hand, in 2022, the vGKN ‘Oase’ in Assen celebrated its 10th anniversary.

In Summary…

The above is just a small glimpse into the interesting content of the Jubilee Booklet of the vGKN, which is rich in history. The five churches that form the vGKN now have a beautiful, comprehensive historical overview!

Marijse Anneveldt and Erica van der Galiën (Editors), 20 Years of vGKN. Published as No. 35, Volume 19, October 2024 of vGKNieuws, October 12, 2024, 40 pp. in A5 format, with numerous small-format photos.

Yearbook vGKN 2024/2025.

During the Synod session on Saturday, October 12, 2024, the Yearbook 2024/2025 (in PDF format) was also presented. We hope to revisit this soon.