In deze tijd van de naderende herdenking van de doden die in de Tweede Wereldoorlog vielen en van de viering van Bevrijdingsdag, is het goed terug te kijken naar de oorlogstijd toen de persbreidel in Nederland een feit werd.
De Gereformeerde Kerk in het Groningse Siddeburen werd op 21 mei 1857 als Christelijke Afgescheiden Gemeente vanuit het nabijgelegen Schildwolde geïnstitueerd. In 2017 bestaat deze kerk dus 160 jaar.
De in de verkoop staande gereformeerde Goede Herderkerk aan het Willem Alexanderplein in Nijkerk is gekocht door de Evangelische Gemeente De Ark. Bij de koop is de kosterswoning ‘De Kubus’ inbegrepen.
Op 3 juni 1841 werd voor het eerst melding gemaakt van de ‘Christelijke Afgescheidene Gemeente’ te Velp. Op 15 mei 1887 werd in dit dorp bovendien de ‘Nederduitsche Gereformeerde Kerk (doleerende)’ gesticht, die – in navolging van de landelijke Vereniging op 17 juni 1892 – op 23 april 1913 werden samengevoegd tot ‘Gereformeerde Kerk te Velp’. Een historisch overzicht in grote lijnen.
De bekende erfgoedvereniging Heemschut heeft in een schrijven aan de gemeenteraad van Leeuwarden meegedeeld het gereformeerde kerkje aan de Kievitstraatin het Friese Grou te willen behouden vanwege de historische waarde van het gebouw.
Op 1 februari 1954 werd het Gereformeerd Sociologisch Instituut (GSI) te Amsterdam opgericht. Half april dat jaar begon het GSI met haar werkzaamheden. Een kort overzicht.