( < Naar deel 28 ) – De Bazuin was jarenlang het landelijke kerkblad dat ten voordele van de Theologische School te Kampen werd uitgegeven. Deze keer nemen we daaruit enkele berichten over uit de maanden september en oktober 1868, die betrekking hebben op plaatselijke Gereformeerde Kerken, toen nog – tot 1869 – Christelijke Afgescheidene (Gereformeerde) Gemeenten geheten.
Maandelijks archief: september 2022
De Gereformeerde Kerk te Boskoop (2)
2. De Doleantie van 1886.
( < Naar deel 1 ) – “Ook de hervormde kerk hier ter plaatse was trouw gebleven. Trouw echter aan de moderne leer, die de belangrijkste heilswaarheden in twijfel trok. Het ongeloof vierde hoogtij op de kansel en zó gering was vaak het kerkbezoek, dat ten tijde van de uitgesproken ongelovige ds. Ham (die van 1865 tot 1884 in Boskoop stond) het kerkgebouw herhaaldelijk ongebruikt stond”.
Kleurrijk gedenkboek Pelikaankerk Leeuwarden
Zoals we al eerder aangaven heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente van Bijzondere Aard rondom de Pelikaankerk te Leeuwarden besloten een gedenkboekje uit te geven naar aanleiding van het negentigjarig bestaan van de monumentale schepping van architect Egbert Reitsma, over wie L. van Ek in het gedenkboekje een hoofdstuk schreef.
Twee maal feest voor 90 jaar Pelikaankerk
Op zondag 25 september 2022 herdacht de Protestantse Gemeente van Bijzondere Aard (de voormalig gereformeerde) Pelikaankerk in Leeuwarden haar 90-jarig bestaan.
Historische roman over ds. Scholte aangeboden
Op zaterdagmiddag 24 september 2022 vond in het gebouw van de Theologsiche Universiteit Kampen/Utrecht aan de Plompetorengracht te Utrecht de presentatie plaats van de historische roman van Michiel van Diggelen, De Exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella.
De Gereformeerde Kerk te Boskoop (1)
De Gereformeerde Kerk in het Zuid-Hollandse Boskoop werd geïnstitueerd op 20 augustus 1899 door de ‘ineensmelting’ van de in 1849 geïnstitueerde Christelijke Gereformeerde Gemeente en de in 1888 ontstane Nederduitsche Gereformeerde Kerk (doleerende), resp. afkomstig uit Afscheiding en Doleantie.
Boekje over ’t Kruispunt te Geldrop
Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de protestantse (voormalig gereformeerde) kerk ’t Kruispunt in het Noord-Brabantse Geldrop werd een boekje gepubliceerd waarin het ontstaan en het ‘overleven’ van ’t Kruispunt uitvoerig worden weergegeven.
Orgelzolders Breeplein-kerk weer te bekijken
De rondleidingen over de Orgelzolders in de protestantse (voormalig gereformeerde) Breepleinkerk te Rotterdam-Zuid gaan in september weer van start. Dit najaar kunnen er extra rondleidingen voor scholieren en studenten over de Orgelzolders plaatsvinden in de in 1931 gebouwde Breepleinkerk.
De Gereformeerde Kerk te Aalten (4)
Predikanten na de oorlog.
( < Naar deel 3 ) – Achtereenvolgens dienden meerdere predikanten de Gereformeerde Kerk te Aalten. In 1966 werd de vijfde predikantsplaats ingesteld, die op 8 mei dat jaar door ds. C. Gros (1933-2011) bezet werd. Hij was tot 1998 aan de kerk van Aalten verbonden.
Van vijf kerken via twee naar één in Ede
Voormalig gereformeerde ‘Beatrixkerk’ uiteindelijk het enige protestantse kerkgebouw te Ede?
De kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Ede heeft het ‘voorgenomen besluit’ kenbaar gemaakt om ‘vooralsnog’ drie van de vijf kerkgebouwen op termijn te sluiten.